offline-ból online vállalkozás

offline-ból online vállalkozás

Be kellett zárnod a cégedet, és ezzel veszélybe került a megélhetésed? Nem tudod, miből fogod eltartani magadat és a családodat, érdemi segítséget meg nem kapsz? Online vállalkozás… úgy gondolod, hogy a te cégedet nem lehet és nem is érdemes felvinni az internetre? Sajnos ez a mai magyar valóság… és nem csak itt, más országokban is nagy a baj.

Hihetetlen mértékben megnőtt a munkanélküliség. A bezárt cégek nagy része elküldte, vagy el fogja küldeni az alkalmazottakat, mert nem tudja fizetni őket. Megszűnt rengeteg munkahely. Így sokkal kevesebb munkahelyre sokkal több lett a jelentkező.

Nincs ügyfél, nincs bevétel, elfogynak a tartalékok… már ahol voltak, mert nem minden cégvezető tudott vagy akart tartalékot felhalmozni. Egy dolog biztos: a jelenlegi helyzetben mindenki nagy bajban van!

Mit lehet itt tenni? Lehet-e bármit?

Megnyugtató lesz a válasz: igen, lehet! Te, mint vállalkozó tehetsz ez ellen és egyúttal a saját megélhetésedért is! Mit? Ezt mutatja meg ez a cikk, olvass tovább!

Ha kilátástalan a helyzeted

Komoly anyagi gondjaid vannak, elfogytak, vagy a következő hetekben elfogynak a tartalékaid? Azt sem tudod, lassan miből lesz étel az asztalon?

A várakozás ilyenkor a legrosszabb. A megélhetéshez folyamatos pénzáramlás kell! Ez az első, amit meg kell teremtened!

És nem, ilyen helyzetben nem szabad új üzletbe fogni, vagy belépni egy MLM rendszerbe. Nem termelnek elég gyorsan pénzt, és éhesen nem lehet azzal foglalkozni, hogy az ügyfél a lehető legtöbbet, legjobbat kapja, hogy többet nyújts neki, mint amennyit elvár a pénzéért.

Mit tehetsz akkor, hiszen munkahely kevés, munkakereső meg sok van? Honnan szerzel annyi pénzt, amennyiből ki tudod fizetni a számláidat, ételt teszel az asztalra, és ami marad, azt befekteted egy vállalkozásba, ami újra pénzt fog a zsebedbe tenni?

Segíts a környezetedben élőknek! Van nyugdíjas néni, bácsi, akinek nem barátja az internet? Vásárolj be neki! Kinek van szüksége takarítóra, vagy gyerekfelvigyázásra? Ezeket is elvállalhatod. Gyerekfelügyeletre nagy szükség van, hiszen az óvodák és általános iskolák bezártak. Valakinek otthon kell maradni a gyerekekkel, a szülőknek meg dolgozni kell. A táppénz kevés, egy fizetésből a legtöbb család nem él meg, a legkevesebb idejük a mostani helyzetben.

Ha a szülők otthon dolgoznak, akkor is nagy szükség van arra, hogy a gyerekre, gyerekekre vigyázzon valaki. Esetleg segítsen valaki az otthon tanuló gyereknek.

Segíthetsz kutyasétáltatásban is. Sokaknak erre van

Vagy vállalhatsz korrepetálást, ezt Skype segítségével is meg tudod oldani. Itt persze utána kell kérdezni a feltételeknek. Ez már úgy tudom, nem fér bele a háztartási segítségbe, aminek havi 1000 Ft a járuléka.

Vállalhatsz kerti munkát. Füvet mindenütt kell nyírni. Ahol termesztenek növényt, vagy tartanak állatot, ott is elkel a segítség, főleg a mai helyzetben.

Van a környékeden kisbabás édesanya? Neki nagyon jól jöhet a segítséged. Sok dolog van, amit a baba mellett nem tud megcsinálni. Végezd el helyette a házimunkát, hogy ő babázhasson. Vagy vidd el a kisbabát sétálni egy-két órára, hogy az anyuka aludhasson. Éjszaka lehet, hogy nem hagyja a baba.

Hivatalba, postára járást is levehetsz mások válláról. Csekkbefizetés, meghatalmazással ügyintézés, sorban állás. Ezeket mind átvállalhatod.

Ja, és a pénz. Erről se feledkezzünk meg. Mennyit lehet ezzel keresni? Háztartási segítőkből egy ideje hiány van. 2000 Ft/óra baráti ár.

De kérhetsz egy összeget az egész lakás/ház kitakarításáért. Nem kell vállalkozói, és aki igénybe veszi a segítségedet, annak havonta 1000 Ft költsége van. Bejelent, kifizeti az 1000 Ft-ot, meg neked a díjat. Ennyi. (Nem elírás, tényleg ezer Ft-ról van szó.)

Hogyan találj erre ügyfeleket? Szórólapozz a környékeden. Ragassz ki hirdetéseket. Mindenhova, ahova szabad! Legyen rajta a letéphető telefonszámod! Érdemes a letéphető részre is ráírni, mit vállalsz, hogy ne felejtsék el. Ha van helyi újság, és találsz olcsó hirdetési lehetőséget, akkor ott is hirdethetsz. Juss el minél több emberhez!

A szöveg legyen rövid, de figyelemfelkeltő. A környékbeliek problémájára kínálj megoldást!

Kérdezd meg a környékeden élő embereket, mire van szükségük? El fogják mondani. Kínáld fel azt nekik!

Természetesen ezek egyike sem végleges megoldás. Arra jó, hogy átmenetileg legyen miből kifizetni a költségeiteket, és ami ezután marad, azt a vállalkozásodra fordíthatod. Ez olyan alap, amire fel lehet építeni egy új életet. Nem tudom, mikor lesz újranyitás. Remélem, te is újra ki tudsz nyitni, és csak rossz álom lesz a hét szűk esztendő. De addig is meg kell élni és túl kell élni. Ezek a tippek, amiket eddig olvastál, erre jók.

Most segítek abban, hogy mit tehetsz, hogy hosszú távon is talpon maradj a válságban. Mert az igazi válság csak ezután jön. Most még tart a járvány, de a hatásai csak ennek lecsengése után érnek el mindet igazán.

A hosszú távú fennmaradás titka

Gyere te is az online térbe! A fizikai üzleteket bezárhatják, de az online vállalkozások virágzanak, és szép hasznot termelnek a tulajdonosoknak.

Félsz, mert sokan azt mondják, így is sokan vannak, egyre nagyobb a zsúfoltság, a reklámzaj? Tény, hogy sokan vállalkoznak részben vagy teljesen online. Viszont a piac amúgy is egyre nagyobb, most pedig ugrásszerűen megnőtt.

A jelenlegi helyzet új igényeket teremtett. Pl. ha fodrász vagy, akkor eddig te csináltad meg a hozzád betérők haját. Most nem mehet hozzád senki, de még mindig vannak családi rendezvények, vannak esküvők. Ha személyesen nem tudod feltűzni a menyasszony, koszorúslány, vendég haját, miért nem tanítod meg egy videóban, hogy csinálhatja meg magának? Vagy tanítsd meg az édesanyját, barátnőjét, testvérét, hogy hogyan csinálja! Hajápolásban személyesen nem, de online tudsz segíteni. Vagy aki nem tud hajat vágatni, mit kezdjen addig is a hajával, hogy továbbra is jól nézzen ki?

Ha nem fodrász vagy akkor is szükség van most is a szaktudásodra, csak most másképpen, mint eddig. A fodrászos példa alapján gondold át a saját vállalkozásodat is. Mi az, amit most tudsz adni a vevőidnek? Miben tudsz most segíteni a vevőknek?

Hogyan kell felépíteni egy online vállalkozást, ráadásul család, otthon oktatás, otthoni ovi (esetleg bölcsi mellett? Írtam erről egy könyvet. Ebben nagyon részletesen le vannak írva a lépések. Ezek mentén haladva neked is jól működő, pénzt termelő vállalkozásod lesz, a válság közepén is! Kattints ide, nézd meg, miről van szó!

Milyen online vállalkozási lehetőségeid vannak?

Elhozhatod a már működő vállalkozásodat. Eladhatod a termékeidet webáruházban, akár az egész országban. Ha romlandó termékeid vannak a környéken akkor is vállalhatsz házhoz szállítást.

A feltételeknek mindenképpen nézz utána! Így meg tudod tartani a vevőidet, sőt egy kényelmi szolgáltatást is be tudsz vezetni.

Ha szolgáltató vagy, akkor kicsit át kell alakítani a vállalkozásodat. Hogyan tudja az ügyfeled otthon elérni azt az eredményt, amit tőled kapott, de a bezárás miatt nem kaphat meg?

Az eredményről így sem kell lemondania, de neki kell megtanulnia azt, hogy hogyan érje el – tanítsd meg erre te!

Milyen eszközökre van szükséged? Legyen webáruházad, vagy sales oldalad, ahol eladod ezeket. Milyen tudásra van szükséged? Legyen infóterméked, amiben átadod ezt a tudást! (Felnőttképzési törvényre figyelj!) Nagy előny, hogy neked már van ügyfélköröd. Érd el őket online, és más emberekhez is eljuthatsz. Az egész országban, vagy az egész világon, ha úgy akarod!

Ha ezt nem tudod, vagy nem akarod megvalósítani, még mindig felépíthetsz egy új vállalkozást. Ahhoz, hogy fizikai terméket árulj, nem kell komoly szaktudás. Az a fontos hogy a termék jó legyen, és a fogyasztók elégedettek legyenek vele. Ha infótermékes vállalkozást akarsz, ott viszont nagyon komoly szaktudásra van szükséged.

Ami még elengedhetetlen: meg kell tanulnod az online marketinget!

Igen, neked! Nem, nem szervezheted ki azonnal! Mondom is, miért!

Kiszervezni csak azt lehet, amihez legalább alap szinten értesz.

Ha ennyire sem értesz a marketinghez, akkor nagyon könnyen beleesel a kóklerek csapdájába. Márpedig kókler sok van, ez a piac is alaposan felhígult. Szóval, jól kell marketingest választani, tudni kell, mi a feladata, és mit hogyan kérhetsz számon, mit várhatsz el a marketingesedtől.

Mivel nem a kiszervezés a cikk témája, csak egy példát írok, amivel gyakran lehet találkozni.

Sokan csak jutalékot akarnak a marketingesnek fizetni. Ezt egyetlen igazi szakember sem fogja elvállalni. Ha valaki mégis, akkor annak nagyon kell a pénz, ami gyanús. Jó marketinges (és most nem a kiválóról van szó), ért az ügyfélszerzéshez! Lehet olyan helyzet, hogy gyorsan kell neki nagy összeg, de akkor sem vállal el jutalékos munkát.

Mi a baj a jutalékkal? Semmi. Egyszerűen a marketingesnek nem feladata az eladás. Így az ő munkáját nem tudod jutalékos alapon fizetni. A marketinges dolga az, hogy elvigye a boltodba a potenciális érdeklődőt. A fizikai üzletbe a nyitás után, a webáruházadba vagy a sales oldaladra. Az eladás már a bolt feladata.

A marketinges ettől még számon kérhető, de a munkája eredményességét más statisztikák alapján tudod ellenőrizni. Ráadásul a vásárlási döntést befolyásolja a szállítás gyorsasága, a szállítási díj, a termék színe, csomagolása (ha látszik vásárlás előtt), a fizetési lehetőségek, hogy mikor közlöd a szállítási díjat, hogy melyik céggel szállíttatsz stb. Soroljam még? Ezekre a marketingesnek nincs ráhatása, így az sem függhet tőle, hogy fizetsz-e neki.

Ha te abszolút nem értesz a marketinghez, honnan fogod tudni, milyen szerződést köss a kivitelezővel? Mi legyen benne a szerződésben, hogy az mindkettőtöket védjen? Igen, a kivitelező ad szerződést de azt neked is alaposan el kell olvasnod. Ha neked nem felel meg tökéletesen, javasolhatsz módosítást. Ha nem fogadja el a másik fél, keresel mást, a neked megfelelő feltételekkel. Milyen adatok alapján tudod, hogy jó kezekben vagy-e? Kiszervezés előtt tanulnod kell, másképp ki leszel szolgáltatva a hiénáknak!

A konkrét lépéssorozat, amivel felépíted az online vállalkozásodat

Piackutatás

Tudnod kell, hogy a termékeid mennyire kelendőek. Ha a meglevő vállalkozásod termékeit kínálod, akkor nagy előnyöd van, hiszen te láttad, hogy a boltodban mi volt kelendő, és mi kevésbé. Erre az adatra alapozhatsz.

Ha új termék eladásába kezdesz (akár fizikai termék, akár infótermék), először látnod kell azt, hogy mennyire népszerű a termék. Sokan veszik? Sokan elégedettek vele?

Mekkora a célcsoportod? Ne legyen túl nagy, mert akkor hatalmas költség, hogy elérd őket. A „ha csak 5%-át elérem, már fényesen megélek belőle” hozzáállás hatalmas csapda. Ahhoz, hogy az a példánkban 5%-ot többször is elérd, el kell érned (szinte) a teljes célcsoportot. Milliós célcsoportnál ez hatalmas költség! Márpedig muszáj többször is elérned az embereket. Átlagosan 7 érintés kell ahhoz, hogy feliratkozzanak vagy vásároljanak. Szóval ne lődd tökön magad azzal, hogy hatalmas célcsoportra célzol! Ha van néhány 100 ezer ember a célcsoportodban, az jó, és elég.

Meg kell tudnod, hogy a célcsoportodnak mik a problémái? A terméked mire ad megoldást? Az miért jó nekik? Miért azt válasszák? Miben más, vagy mivel jobb, mint a többi megoldás, ami elérhető a piacon? Hamarosan beszélünk a konkurenciakutatásról is, akkor össze fog állni a teljes kép. Ha új terméket adsz el, ugyanezeket kell végiggondolni.

Tudnod kell, ki az ideális vevőd! Milyen ember ő? Kora, neme? Hol lakik? Mi a foglalkozása? Jövedelemszintje? Van családja, háziállata? Milyen ember ő? Mit szeret, és mit nem szeret? Mivel tölti a szabadidejét? Ha ezekre a kérdésekre válaszolsz (és a listát lehet még bővíteni), akkor sokkal személyre szabottá tudod tenni a kínálatodat. A termékeid is sokkal inkább a célcsoportodnak szólnak majd, és a kommunikáció is. A célcsoportod közelebb érez magához téged, jobban bízik benned, szívesebben vásárol tőled. A boltod legjobb vevőit vedd nyugodtan alapul az ideális vevőd profiljához!

Konkurenciaelemzés

Ki a konkurensed? Az, aki ugyanazt, vagy a te termékedhez nagyon hasonlót árul. Sőt, az is, akinek olyan terméke van, amivel helyettesíthető a tied. És az is, aki ugyanarra a problémára kínál más megoldást, mint te. Az utóbbi kettővel nem foglalkoznék.

Más célcsoportot vonz, nem pontosan a tiedet. Bár ő is verseng a te célcsoportod figyelméért, ha jó vagy a marketingben, a célcsoportod, akikkel egy húron pendülsz (és hidd el, sok ilyen van), téged fog választani.

Aki ugyanazt a terméket kínálja mint te, vagy nagyon hasonlót, az sem ellenség! Eszedbe se jusson a konkurenciát ellenségként kezelni! Fejlődhetsz általuk, és a verseny gondoskodik arról, hogy a megrendelő a legtöbbet, legjobbat kapja a pénzéért.

Figyelni viszont érdemes őket. Mit csinálnak? Ha van cég is, mennyi a bevétele? Ez nyilvános adat. 🙂 Van hírlevelük? Webáruházuk van, vagy sales oldaluk? Milyen fizetési módok állnak rendelkezésre? Kivel, mennyiért, mennyi idő alatt szállítanak? Milyen a közösségi média aktivitásuk? Van (viszonylag) rendszeresen frissített blogjuk? Milyen tartalmat készítenek? Írtak róluk véleményt? Kérnek ajánlást? Kérnek vevővéleményt? És a fő kérdés: hogyan tudsz te más lenni, jobban kiszolgálni az ügyfeleket?

Kulcsszó- és trendkutatás

Tudnod kell, milyen kulcsszavakra keresnek az emberek, és hogy a keresések száma nő, csökken, vagy stagnál. Szerencsére a Google erre kér ingyenes eszközt is kínál. A Google Ads kulcsszótervező eszközében írd be a témádat, amivel foglalkozol. Nézd meg a nagyságrendet, amit mutat a Google. És van még valami, ami nagyon értékes. Ezek a kapcsolódó kulcsszavak. Ezekre készítesz majd tartalmat. Ezekre keresnek az emberek, és azt is látod, milyen nagyságrendben.

A Google Trends megmutatja, hogy a keresések száma, hogy változott az elmúlt évben vagy években. Egészen 2004-tól tudsz adatokat kérni, de kérheted csak a folyó évet is. Te döntöd el, hány évet akarsz nézni, akár az utolsó 3-5 évet is megnézheted.

Itt látod, milyen jövő vár az adott kulcsszóra. Ha növekszik a trend, akkor nagyon jó piacod van. Még a stagnálás is rendben van, lehet benne még legalább pár év. A csökkenésnek több oka lehet. Az egyik, hogy a témában az emberek tudása, és más kulcsszavakat kezdtek előnyben részesíteni. Így járt pl. a fogyókúra.

A fogyókúra szóra van sok keresés, de a trendje évek óta csökken.

Na nem azért, mert egyre kevesebben akarnak fogyni. Egyszerűen egyre többet tudnak, és inkább a kiválasztott diétára, módszerre keresnek. Erre honnan lehet rájönni? Nézd meg más nagy keresésű kulcsszavak trendjét is a piacodon! Ha azok emelkednek, akkor csak átalakulás megy végbe.

Az is előfordul, hogy az emberek elvesztik valami iránt az érdeklődésüket. Ekkor is csökken a trend. Ilyenkor az adott piacon valami felváltotta azt, ami már nem érdekli annyira az embereket.

Még nem beszéltünk arról, hogy mi van akkor, ha hektikus a trend. Ilyenkor hol magas, hol alacsony az érdeklődés. Ezek szezonális dolgok. Jó, ha tudsz róla, mikor kezd élénkülni az érdeklődés, és akkor te is jobban belehúzol. De amikor csökken, akkor se állj le teljesen. Legyen aktivitásod, de ilyenkor több időt tudsz szánni pl. a termék fejlesztésre.

Eddig ott tartunk, hogy van piac, ahol tevékenykedsz, és ahol van fizetőképes kereslet a termékedre, amit a piackutatással megtaláltál. Megvan az ideális vevőd leírása, és a kulcsszavaid, amiket a tartalmaidban használsz. Tudod, mit csinálnak a konkurenseid. Itt az ideje, hogy legyen ingyenes anyagod, mert a listaépítés fontos, és legyen webáruházad vagy sales oldalad, ami eladja a terméket!

Vágjunk is bele!

Ingyenes anyag, ami listát épít neked

Először is, miért fontos a listaépítés, amiben az ingyenes anyag nagy segítségedre lesz? Röviden azért, mert a listában van a pénz. A lista az online vállalkozásod alapja! Tudom, hogy sokan temették már a hírlevelet (és még hányan fogják!), de ettől a hírlevél köszöni, jól van, él és virul. És pénzt termel.

A közösségi médiában fizetned kell azért, hogy megszerezd a követőket. Aztán fizetned kell azért, hogy a posztjaiddal el is érd őket. Ehhez képest a feliratkozóért fizetsz, hogy feliratkoztasd. Aztán a továbbiakban ingyen eléred őt. Nem kell minden email-ért külön fizetni. A rendszeres kapcsolattartás viszont nagyon fontos. 🙂

De ahhoz, hogy az emberek kövessenek, vagy feliratkozzanak, kell egy jó ok. Egy nagyon jó ok. A közösségi médiában ez az ok a tartalmad. A hírlevél esetén pedig az ingyenes anyag. Ez lehet pl. könyv, videó, checklista (GDPR óta a kupont nem javaslom), termékminta, könyvrészlet, de lehet maga a hírlevél tartalma is.

Az ingyenes anyag is adjon értéket. Pont olyan értékesre kell készítened, mintha pénzt kérnél érte. Szóval vedd nagyon komolyan, ok? Legyen az ingyenes anyagnak is haszna az érdeklődő számára. Oldjon meg egy kisebb problémát, mutassa meg a megoldáshoz vezető utat (amin majd a termék fog végig vezetni).

Mutatom erre a saját példámat. Itt van ez a cikk az online vállalkozásról.. Megmutatja az utat, hogyan éld túl a lezárásosak, és utána a válságot. A cikkben látod, milyen lépéseken mehetsz végig, attól függően, milyen az élethelyzeted. A cikk elején kínáltam egy könyvet. Emlékszel? EZ volt az. A könyv ugyan elsősorban (leendő) édesanyáknak íródott, de egy gyereket nem tervező férfi számára is hasznos. Ez a könyv részletesen bemutatja az online vállalkozás indításához szükséges lépéseket. Amit a cikk csak felvillant, mert nem fér több a terjedelembe (már így is több, mint 2500 szónál tartunk, és még hol a vége), a könyv kb. 100 oldalon részletesen tárgyalja. Neked is ezt kell felépítened. Kicsit később lesz még erről szó, beszélünk majd kicsit a termékpiramisról.

Ha van ingyenes anyagod, ami listát épít neked, ideje, hogy rátérjünk a tényleges pénzkeresésre. Ha az eddigi termékeidet adod el, akkor csak webáruház vagy sales oldal kell. A sales oldalon és a webáruházban is úgy írd meg a szöveget, hogy az képes legyen a termék eladására.

Mutatom a felépítést. Cím (ezt szoktuk utoljára megírni), probléma, vagy vágy (problémával könnyebb eladni) megoldás (a termék), a termék paraméterei, vágyott jövőkép, kinek való a termék és kinek nem, gyakori kérdések, lezárás. Egy így felépített szöveg el tud adni. A sales oldal nyugodtan lehet hosszú. Ne félj a hosszú szövegtől. A termékleírás viszont rövid legyen. Ott is ugyanez a felépítés, de ott néhány mondatba kell mindent besűrítened. A GYIK rész elmarad. De fontos, hogy a termékleírás ne csak a terméket írja le!

Ha új terméket készítesz, akkor a piackutatás megmutatta, hogy milyen problémák vannak a piacodon. Ezekre kínálj megoldást a termékeddel, termékeiddel.

Termékpiramis

Egymásra épülő termékek. Mind hasznos az ügyfél számára, mind nagyon értékes, mind előre viszi az életét. Az alsó szinten van a belépő termék. Ez olcsó, kisebb problémát old meg. Nem kíván nagy elköteleződést. Inkább arra jó, hogy megmutassa, milyen élmény nálad a vásárlás, és hogy tényleg segítesz a problémán, tényleg azt adod (illetve többet), amit ígérsz. Nem nagy veszteség az ügyfélnek, de komoly bizalomépítő eszköz. Szóval vedd ezt is komolyan, akkor is, ha olcsón adod. A bizalom, amit vele kapsz, megfizethetetlen.

Normál árú termék. Na ez az, ahol a nagyobb probléma megoldását is szállítod. Ez már drágább, szépen hozza a profitot. Mivel drágább, kevesebben veszik meg, mint a belépő termékedet. De ha bizalmat építettél, tartottad a szavad, legalább annyit adtál, amennyit ígértél, meg fogják vásárolni.

A drága termék. Ez tényleg drága, hatalmas rajta a profit. Ez a luxus terméked. Ide mindent beletehetsz, ami megkönnyíti az ügyfélnek, hogy elérje a vágyott eredményt. Ide tartozik általában a személyes tanácsadás, a mentor programok. Ilyenkor az ügyfél a személyes segítségedet kapja meg az útján. Ezt nagyon kevesen fogják megvenni, de van olyan réteg, ahol nem számít a pénz, örömmel fizetik meg a luxus kiszolgálás, luxus termék árát. Nagyon igényesek, de szívesen fizetnek azért, ami kielégíti az igényeiket.

Hogyan maximalizálhatod a profitodat?

Használd az upsellt, a downsellt és a cross-sellt. Az upsell a terméked nagyobb, drágább verziója. Erre tipikus példa, amikor megkérdezik, hogy kérsz-e a krumplihoz majonézt is? Vagy kéred-e a nagyobb menüt (nagyobb krumpli, nagyobb üdítő stb.)? Vagy ha a terméked könyv, adhatsz mellé munkafüzetet.

A downsell a terméked olcsóbb változata. Aki pl nem kér 3 parfümöt, annak felkínálhatsz olcsóbban egyet.

A cross-sell, amikor kapcsolódó termékeket kínálsz fel. Pl. aki megveszi a szemhéjfestéket, annak fel tudsz kínálni színben harmonizáló szájfényt.

Mindezt persze olyan áron, ahogy mindkettőtöknek megéri. Szóval legyen meg a profitod, de ne árazd a termékeket értékükön felül! Neked nő a profitod, az ügyfél pedig több értéket kap.

Ha kész a rendszer, ami megtermeli a bevételedet, már csak látogató kell, akiknek mindezt meg is tudod mutatni. Méghozzá jó sok! A sok látogató  benzin az online vállalkozásodban.

Látogatottságszerzés

Nézzük, hogyan tudsz ingyen látogatókat irányítani az oldaladra.

Legyen blogod!

Ha a keresőoptimalizálási szempontokat is figyelembe veszed a bejegyzések írásánál, akkor a blogod hamarosan elkezdi hozni az első látogatókat. Persze mire értékelhető mennyiségű látogatód lesz, addig idő telik el. Hogy mennyi? Könnyű piacnál érdemes 6-9 hónappal számolni. Nehéz, telített piacnál legalább 12 hónap.

Ez nem azt jelenti, hogy addig nem lesz eredmény, hanem azt, hogy idő kell, mire kiszámítható eredményeid lesznek, és látod, hogy megérte beletenni a munkát.

Csinálj videót!

Youtube-on mindenképpen oszd meg. Jól kulcsszavazva jó helyre kerülhet a találati listában, sőt, a Google első oldalára is felkerülhet. Egyre többen keresnek Youtube-on, egyre jobban szeretik a videós tartalmat.

Beszélgess Facebook csoportokban!

Sok helyen tilos a reklám, de ha a kérdéshez kapcsolódik pl egy blogbejegyzésed, azt szokták engedni, hogy kitedd. Ritkán adódik reklámra lehetőség, de ha előtte bizalmat építettél, akkor sok látogatót kaphatsz.

Legyél aktív a közösségi médiában, gyűjts követőket. Őket át tudod irányítani a saját oldalaidra

Blogbejegyzés végén, videók alatt is érdemes a feliratkozó oldalad linkjét megosztani.

Ha belépsz egy csoportba, mutatkozz be. Ott is helyezhetsz el linket, ha a csoportszabályzat megengedi.

Regisztrációkor tedd be a profilodba a feliratkozó oldalad linkjét. A legtöbb oldalon van erre külön mező. Így ha valaki a nevedre kattint, tovább tud menni az oldaladra.

Ha van névjegykártyád, arra is nyugodtan tedd rá a linkedet.

Ne felejtsd el, hogy csak akkor változik meg az életed, ha meg is csinálod ezeket

A fizetett látogatottságszerző módszer: a hirdetés

A hirdetés szövege és a kép is fontos, amit használsz. A kép célja, hogy felkeltse a figyelmet. Lehet valami meghökkentő, vagy kifejezhet egy hangulatot is.

A hirdetés szövege egy kicsit érdekesebb kérdés. Indíthatsz kérdéssel. Pl Szeretnél 5-10-15 kilótól megszabadulni, de az eddigi próbálkozásaid mind sikertelenek voltak? Ezután röviden, 1-2 mondatban foglald össze a legfontosabb előnyét annak, amit kínálsz. Ezután jön, hogy kattints ide. Ez is fontos, több kattintásod lesz.

A linket se hagyd el a végéről. 😀

Azt javaslom, hogy az ingyenes anyagodat hirdesd. Méghozzá Facebookon. Ott nagyon sokan jelen vannak. Gondolom nem a nyugdíjas korosztályt célzod, de ha igen, ők is egyre többen felköltöznek a Facebookra. 🙂

A Hirdetéskezelőben ugyan fizetni kell a hirdetésekért, de ha jól csinálod, a többszörösét hozza vissza. Be tudod állítani a célcsoportodat, így csak ők látják a hirdetésedet, olyanok nem, akiknek érdektelen, amit kínálsz. Pontosan meg tudod célozni azokat, akiknek hirdetni akarsz. Ha jó a célzás, figyelemfelkeltő a kép és kattintásra ösztönző a szöveg (és ott van a felszólítás is), akkor a Facebook a maximumot nyújtja, a többi csak a kínálatodon és az oldalad szövegén múlik.

Biztosan működő, bezárásbiztos , vállalkozásra, kiszámíthatóságra vágysz, ehelyett eddig csak kiszolgáltatottságot, bizonytalanságot kaptál?