Még tart a Covid, de már betette a lábát a kapun a válság is. Ez most nem hirtelen robban, hanem lassan jön, mint a mesében a farkas a kismalachoz. De, ettől még jön, és hatalmas változást hoz. A vállalkozások életében is.

Ebben a helyzetben megéri elindítani a vállalkozásodat?

vállalkozás indítása

vállalkozás indítása

Persze, most is jó lehetőségeid vannak! És az alapok, amiket ismerned kell, ha sikeres vállalkozást akarsz, most is működnek. Ezek örökzöldek! Szóval igen, most is van lehetőség sikeres vállalkozás indítására!

A vállalkozás indítása nem a válságon, az aktuális időszakon múlik! A te helyzeted az, ami meghatározza, hogy érdemes-e belevágnod egy vállalkozásba! Nézz rá a mostani életedre, és nagyon őszintén válaszolj, csak magadnak. Van bevételed vagy most vesztetted el a munkádat, és kétségbeesetten kell valami, ahonnan pénzhez jutsz? Van miből megélned? Mennyi pénzed marad a hó végén? Ha nem marad semmi, mit tudsz változtatni, hogy legalább egy kevés maradjon?

Vállalkozás indítása pénz nélkül

Valaki azt mondja, ilyen nincs. Más meg azt állítja, hogy meg lehet csinálni. Én a középutat képviselem. Meg lehet ugyan csinálni, de nem érdemes. Rengeteg időbe telik, mire megszerzed az első bevételedet. Ugyanis ha nincs pénzed, az idődet kell beletenni a vállalkozásba. Pénzzel rengeteget lehet gyorsítani. Ha jelenleg nincs legalább 36 órás állásod, vagy nem vagy Gyeden (a gyes nem jó), akkor bizony a járulékokat is fizetned kell. Legalább a Katát. Ekkor nem tudsz pénz nélkül vállalkozást indítani.

Adószámos magánszemély persze lehetsz, de ez a legtöbb esetben nem jó. Ezt addig használhatod, amíg nem rendszeres a bevételed. Ha a bevétel rendszeres, akkor már vállalkozói kell! Így erre azt javaslom, ne alapozz! Úgy tervezz, hogy vállalkozó leszel, vállalkozóival!

Nézzünk meg néhány adózási formát!

Kata

Ha nincs főállásod mellette, havi 50 ezer Ft a fizetendő. Ez a legkedvezőbb adózási forma. Viszont ezt az 50 ezret akkor is fizetned kell, ha a vállalkozásod nem termel ennyit, vagy épp semmit nem termel. Ezzel nem megijeszteni akarlak, csak visszahúzni a realitás talajára Persze, meg lehet úgy tervezni a vállalkozást, hogy ki tudd vele termelni a katát. Alapos piackutatás kell, és szilárd alapokat kell letenni.

Vállalkozói Szja

Itt választhatsz. Bejelented magad minimálbérre, vagy garantált bérminimumra. Könyvelők azt szokták javasolni, hogy a garantált bérminimum azért legyen meg! Ilyenkor kb 80 ezer a járulék, amit fizetned kell, A többi pénzt osztalékként veheted ki. Vagy adózhatsz vállalkozói kivét alapján, de itt van minimum járulék! Ez a minimálbér/garantált bérminimum alapján fizetendő járulék! Szóval ezt mindenképpen meg kell fizetned, akkor is, ha a bevételed nem éri el a minimálbért/garantált bérminimumot!

Átalányadózás

Ha nem, vagy nem kizárólag kiskereskedelmi tevékenységed van, akkor ezt is választhatod. A lányege, hogy a teljes bevételedből a törvény által meghatározott %-ot vonhatod le költségként, és a fennmaradó rész után adózol. Főszabály szerint a költség 40%, de pontosan a könyvelőd tuja megmondani, a tevékenységi köreid alapján. Ez is egy olyan adózási mód, amin érdemes elgondolkodni.

A tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül ajánlattételnek! Nem helyettesíti a szakemberrel való konzultációt! A bírságokért, büntetésekért felelősséget nem vállalok!

A vállalkozás indítása ma is lehetséges! Érdemes is megtenni, de jól át kell gondolni a saját helyzetedet, és azt, hogy mit tudsz vállalni. Jó adózási mód, jó piaccal, megfelelő tudás, és biztos a siker!